Barstol köpguide – hitta rätt höjd/sitthöjd på barstol 


Innehåll

1. Hitta rätt höjd /sitthöjd på barstol

2. Höj- och sänkbara barstolar - fördelar & nackdelar

3. Hur hittar jag en barstol som passar mig bäst ?

4. Checklista: Barstolar för privat bruk

5. Checklista: Barstolar för kommersiellt bruk

6. Barstol vård – tips på rengöring


1. Hitta rätt  höjd / sitthöjd på barstol:

Barstolar borde ha rätt höjd/sitthöjd för att kunna användas vid bardiskar och barbord, det är klart. Annars känns det bara obekvämt och otrevligt, olämpligt och oplacerat helt enkelt.

Vi rekommenderar

ett avstånd på ca. 30 - 35 cm mellan barstolens sits och bordsskivans/diskens överkant.

Varför just denna rekommendation:

Sitter man på stolen så borde det finnas ett avstånd på ca. 10 cm  mellan benen och bordsskivans nederkant.

Då finns det tillräckligt med plats för att sitta komfortabelt och bekvämt utan att benen rör på bordsskivan eller bordets underrede. Beroende på resp. bordets konstruktion eller resp. bardiskens formgivning så kan den ovannämnda rekommenderade „cm“- angivelsen avvika lite förstås. Men på ett ungefär borde man kunna hålla sig till denna rekommendation.

Väljer du en höj- och sänkbar barstol så borde det inte vara svårt att inställa rätt höjd som passar eftersom de höjdjusterbara barstolarna har liksom flexibel höjd på 20 cm.

Däremot är barstolar som inte är ställbara i höjdled stabilare p.g.a. fast och orörlig konstruktion med 4 ben. Ställbara barstolar har bara ett ben med inbyggd gasfjäder för att justera höjden och då finns det givetvis risk för slitage. 

 

2. Höj- och sänkbar barstol - flexibel och praktisk  

Barstolar som är höj- och sänkbara är mycket bra lämpade: 

- när det finns fler personer som ska använda barstolen. Då kan alla sitta bekväma och känna sig komfortabla oavsett kroppslängd. Det är mycket fördelaktigt med just ställbara barstolar. Höj- och sänkbara barstolar är bara flexibelt anpassbara efter användarens kroppslängd. Finns det stora skillnader i kroppslängd mellan olika användare så ser man tydligen hur pass praktiska ställbara barstolar är och den oförnekliga fördelen med inställbar sitthöjd blir uppenbar.

- när det finns 2 personer med olika kroppslängder som vill "föra samtal i ögonhöjd". Den redan nämnda fördelen i punkt 1 om barstolens flexibilitet syns otvivelaktigt när det finns 2 personer med olika kroppslängder som sitter på höj- och sänkbara barstolar vid bardisken. Den som "vill föra samtal i ögonhöjd" vet att uppskatta höjdjusterbara barstolar i just en sådan situation. 

Höj- och sänkbara barstolar kan oftast justeras på ca. max. 20 cm och då är man ganska flexibel med väljbar sitthöjd.

En nackdel är dock att höj- och sänkbara barstolar har bara ett ben som håller sitsen. Stolen  står på en golvplatta. Därför håller dessa höjdjusterbara barstolar aldrig samma goda och hållbara stabilitet som klassiska barstolar med fyra ben. Men trots ställbart stativ är höj- och sänkbara barstolar ganska stabila, precis som de flesta kontors- och arbetsstolar som också har bara ett ben. Ändå ville vi uppmärksmama på denna skillnad också.  

 

3. Hur hittar jag en barstol som passar mig bäst?

Klart att personligt tycke och smak samt den egna hemmamiljön utgör kriterierna när det gäller att välja ny inredning och nya möbler såsom stolar och barstolar. Vi vill gärna underlätta för att hitta det som passar bäst och därför visas alltid fler bilder ur olika perspektiv på samma barstol så att man får ett bra intryck hur den verkligen ser ut.

Men utöver personlig smak borde en barstol också uppfylla vissa ergonomiska och tekniska krav som kan skilja sig beroende på användningsområde och syfte när det t.ex. är fråga om privat eller kommersiellt bruk. Nedan hittar du några praktiska tips och rekommendationer för att välja rätt barstol som matchar dina krav och önskningar.

 

4. Checklista: Barstol för privat bruk

1. Form och färg på barstol?

I början är det väl formen och färgen man tänker på först. Ska form- och färggivningen passa till inredningen i övrigt eller ska det hellre vara någon kontrast, kanske avsiktligt stilbrott eller kanske piffa upp lite extra genom speciell färg eller formgivning. Berika borde den nya sittmöbeln göra oavsett. För den som bor ensam borde det inte vara särskilt svårt – men är man två eller fler i hushållen, då kanske finns fler uppfattningar om och olika önskningar på just färg och form på nya möbler. 

2. Syfte och användning – vem använder barstolen?

Inför varje köp borde man planera noga och bestämma tillsammans vad som behövs, vad man vill och vad man är ute efter. Man borde tänka på hur pass intensiv, hur ofta barstolen skulle komma att användas och vem det är som skulle använda den. Bra att fundera på först om det finns skillnader mellan användarens kroppslängd och vikt för att direkt kunna fokusera på en barstol med fyra ben eller en som är höj- och sänkbar. Man kanske kommer fram till en „stabil kompromiss“ eller kanske tänker man på att ta olika modeller som ändå passar bra ihop när det gäller formgivning, material och färg. 

3. Barstol med optimal sitthöjd

Som tumregel kan sägas att det borde finnas ett avstånd på ca. 10 cm mellan knäet och bordsskivans nederkant.

4. Höj- och sänkbar, snurrbar eller barstol med fyra ben?

Är du ute efter en stabil barstol med fyra ben eller vill du hellre ha en höj- och sänkbar barstol med stabil golvplatta och inbygdd gasfjäder? Passa på att de ställbara barstolarna alltid sjunker ca. 5 - 10 cm i högsta inställda läge när man sätter sig. Det ska vara så för att underlätta att sätta sig eller reser sig. De flesta utav våra barstolar – både med och utan gasfjäder – är utrustade med praktiskt fotstöd för bättre sittkomfort och ökad stabilitet. 

5. Barstol med eller utan ryggstöd?

Skulle barstolen bli en central sittplats i hemmet som också ska skänka vila och ro så är det visserligen bara fördelaktigt att välja en barstol med ryggstöd. Därmed säkerställs bra sittkomfort även under längre tid. Vill du ha en barstol för tillfälligt bruk som ser snygg ut vid bardisken och kanske ska pigga upp hemmamiljön så går det lika bra med en barstol utan ryggstöd. Även modeller utan ryggstöd ger bra sittkomfort och är alldeles tillräckliga för att t. ex. ta en drink, njuta av färskbryggt morgonkaffe eller käka någon snack eller mellanmål.

6. Barstol med tjock sittdyna?

Tänker du på en mysigare modell, en barstol som verkligen känns komfortabel och bekväm att sitta i? Den borde helst vara utrustad med bra stoppad sits. Då finns det även skillnader i tjocklek på sittdynan man borde lägga märke till. I vårt sortiment finns fina barstolar i elegant, diskret och puristisk formgivning som ändå har bra och tjockare sittdyna för bäst sittkomfort.  

Dessa tips och upplysningar hittar du även i alla produktbeskrivningar översiktligt sammanfattade liksom ett litet beslutsstöd som förhoppningsvis hjälper dig att fatta ett smart beslut. Klicka bara på dina favoriter – där hittar du all nödvändig information om färgvarianter, sitthöjd, fotstöd, tjocklek på sittdyna, gasfjäder osv. 

 

5. Checklista: Barstol för kommersiellt bruk

1. Användning, syfte, placering – var står barstolen, vem använder den?

När barstolar ska användas i kommersiella sammanhang såsom i gastronomin (restaurang, krog, café osv) el.dyl. så utgår vi ifrån starkare påfrestning som vi tar hänsyn till vid våra rekommendationer. Skulle barstolen vara avsedd för dekoration eller uppsnyggning eller skulle den användas ganska sällan så är det inga problem att först och främst satsa på formgivningen och utseendet. 

2. Barstol med bra stabilitet och hållfasthet?

Vid kommersiell användning där barstolarna används ofta av olika användare rekommenderas definitivt den s. k. „barstolen för kund“ –  och då handlar det om modeller med fyra ben och utan höjdjustering. Denna varianten av ej höj- och sänkbara barstolar bjuder på robusta underreden med fyra ben och därmed ökad hållfasthet och stabilitet. De fasta modellerna är ganska okänsliga mot slitage och nötning och klarar av nästan vilken påfrestning som helst. Oftast är det just höjdjusteringen på barstolar som går sönder vid starkare, växlande belastningar eller osakkunnig, olämplig användning så att dessa stolar inte håller lika länge som om de hade används i privata hem och utsatts för mindre intensivt bruk och mindre belastningar.

3. Barstol ja – men vilken färg?

Ett till kriterium inför valet av rätt barstol för kommersiellt bruk är valet av färg. Färgen borde matcha, intensifiera eller fräscha upp den befintliga inredningen och kanske helst tillföra ett spännande element till miljön barstolen ska stå i. Vill du ha passande barstolar till omgivningen som skapar atmosfär så borde man välja diskreta färger som svart, grått eller brunt. Vid ljusare färger borde man alltid tänka på att det kunde uppstå fläckar eller möjligen missfärgningar p.g.a. intensivt bruk trots lättskötta och egentligen ganska slitstarka material efter en viss tid av användning som då skulle synas lite mer än på mörkare färgnyanser.

Kompletterande tips och upplysningar hittar du även i alla produktbeskrivningar på barstol.se översiktligt sammanfattade liksom ett litet beslutsstöd som förhoppningsvis hjälper dig att fatta ett smart beslut. Klicka bara på dina favoriter – där hittar du all nödvändig information om färgvarianter, sitthöjd, fotstöd, tjocklek på sittdyna, med eller utan gasfjäder osv. 

 

6. Barstol vård - tips på rengöring

Våra barstolar är mycket lättskötta och lätt att rengöra: Bara använda lite tvålvatten, sedan rent vatten och torka av.

Var god och passa på att under inga omständigheter använda skarpa, frätande eller kemiska rengöringsmedel för rengöring av barstolar!

Det är särskilt viktigt vid kommersiell användning  (och rengöring) !