Handla köksstolar – köpguide på barstol.se

 

Innehåll

1. Handla köksstolar – välj höjd, färg och form

2. Vad utmärks bra köksstolar av?

3. Köksstolar: för- och nackdelar av olika typer köksstolar

4. Köksstolar - material av sitsen?

5. Köksstolar i olika former och utföranden - vilket underrede passar bäst?

 

1. Handla köksstolar – välj höjd, färg och form

Skapa snygg och personlig köksinredning med högvärdiga köksstolar som matchar din hemmamiljö! Börja dagen avslappnat och komfortabelt på dina nya köksstolar från barstol.se. Vi kan stolar och köksstolar! Vi är liksom experter inom stolar och sittmöbler och erbjuder ett brett sortiment av väldesignade köksstolar. Välj bara din favorit! Alla som uppskattar praktiska, högvärdiga, snygga sittmöbler har precis kommit till rätt ställe. Service och valuta för pengarna -  det är självklart för oss.


Köket blir ofta “matrummet“

Förr i tiden var köket och matrummet strikt åtskilda, separata rum men sedan har det blivit allt vanligare att köket inte enbart var platsen för matlagning utan här kunde man också umgås med varandra, sitta, prata, äta tillsammans. Själva rummet, köket, kombinerades allt oftare med matsalen och kunde också ha varit en del av vardagsrummet el dyl. I mindre lägenheter där det är brist på plats finns oftast inte någon matsal och då är det köket som uppfyller denna funktion med. Man käkar i köket helt enkelt. Klart det är mycket praktiskt att kunna sitta och äta i samma rum där maten tillagas och där det finns kylen, frysen, ugn och skåp.  Maten behöver inte befordras i något annat rum. Disken finns på plats och under matlagningen kan man bara sitta vid köksbordet och vänta tills allt är klart.

 

2. Vad utmärks bra köksstolar av?

Sitsen måste vara riktigt komfortabel och bekväm, helst med tjock sittdyna. Vinkeln mellan sitsen och ryggstödet är ganska viktigt för bra sittkomfort och bäst sittkänsla. Klassiska köksstolar finns egentligen inte.

Köksstolar - antingen handlar det om stolar med sittdyna som egentligen utvecklades som matstolar eller det är fråga om fällbara stolar som ursprungligen användes inom campingen. Dessa sistnämnda stolar är ganska populära, inte minst p.g.a lägre priser. Till skillnad från stolar med dyna känns dessa dock tydligen mindre bekväma måste man erkänna när man ska vara ärlig!

Moderna sittmöbler för köket som erbjuds av möbelkedjor är oftast tillverkade i plast och många utav dessa stolar är stapelbara för platsbesparande förvaring. Dels är sådana stolar också väderbeständiga och kan användas utomhus, på balkongen eller i trädgården. Ganska praktiska är dessa stolar för studentrum eller kollektiv t. ex. . Stapelbara utomhus stolar är inte sällan mycket färgglada och de finns ofta i bistro, på gatukök eller på uteserveringar av caféer, konditorier och restauranger.

Köksstolar med ryggstöd är mycket populära, stolar utan ryggstödet passar inte riktigt in i köket tycker nog de flesta. Till moderna inredningsstilar passar sittpallar, trendiga köksbänkar utan ryggstöd eller flera väldesignade barpallar istället för “konservativa“, tråkigt vanliga stolar med ryggstöd.

Du är välkommen att kolla vårt breda sortiment där det erbjuds alla sorters stolar. Kanske hittar du en passande modell som matchar just ditt kök. Då kan det kanske handla om någon fin barstol eller matrumsstol – som sagt, något som typ klassiska köksstolar finns egentligen inte. Nedan hittar du länkar till våra olika kategorier:

Stolar med svikt för matsalen och köket

Väderbeständiga köksstolar och stapelstolar i plast (bistro stolar)

Moderna besöks- och konferensstolar – ett spännande alternativ

Låga kökspallar och köksbänkar (upp till 50 cm sitthöjd)

som komplettering: Barstolar för köket (sitthöjd från 50 cm)

 

3. Köksstolar: för- och nackdelar av olika sorters stolar

 

Stapelbara köksstolar – perfekt platsbesparande för mindre rum

Stapelstolar är helt idealiska för mindre kök. De kräver inte mycket utrymme och kan enkelt staplas i hörnet av rummet för platsbesparande förvaring. Mycket praktiskt också, när man alltid behöver två sittplatser och bara då och då t.ex. fyra. Vid besök kan man snabbt ta fram de stapelbara stolarna och lika snabbt stuva undan dem igen.

 

Stol med armstöd för köket?

Det finns även stolar med armstöd som är lämpade för användning i köket. Nackdelen vid sådana stolar är att armstödet kan störa och vara i vägen. Sitter man i en stol med armstöd måste man skjuta tillbaka den en bra bit för att kunna resa sig. Det tar nog inte mycket tid, men många tycker det är lite opraktiskt och kanske t.o.m. störande eller onödigt ansträngande. Men när man brukar spendera lite längre tid vid köksbordet, då kan det kännas mycket komfortablare att sitta i en stol med armstöd och få ökad sittkomfort.

 

4. Köksstolar – material av sitsen?

I princip är det alltid fråga om trä och plast om du föredrar en sits utan sittdyna. Tycker du sedan att det känns okomfortabelt och hårt att sitta på stolen så kunde du skaffa någon sittkudde för bara lite pengar och visserligen skulle det då kännas mycket bekvämare. Handlar det om stolar med sittdyna så är klädseln oftast tillverkad i konstskinn eller microfiber. Äkta läder finns  sällan på köksstolar eftersom det är förhållandevist dyrt och känsligare än konstskinn.

 

5. Köksstolar i olika former och utföranden - vilket underrede passar bäst?

De flesta köksstolarna har, precis som alla traditionella stolar, ett underrede med fyra ben och håller därför mycket bra stabilitet. De kan liksom inte falla omkull. Det finns även modernare stolar med bara ett ben och snurrbar sits, ganska lik en kontorsstol. Sedan finns det också stolar som bjuder på bra svikt som passar in i köket. Sådana stolar säljs ofta som matstolar och de kan gott användas i både köket och matrummet. Dessa stolars underrede sviktar lite för en angenäm,  lätt svängande, gungande sittkänsla och det är underbart att sitta i en sådan stol under längre tid.